Welkom op onze website...
gratis info over alle verzekeringen!

Wij weten hoe ingewikkeld verzekeringen kunnen zijn...

verzekering informatie

Brandverzekeringen

Wanneer u in bezit bent van een huis, is het verstandig om een brandverzekering af te sluiten. Deze verzekering is echter niet verplicht. Toch zitten er voordelen aan deze brandverzekering, mocht u schade ondervinden door bijvoorbeeld brand en storm. Hierbij kunt u denken aan een volledige vernieling van de inboedel en het huis.

Een brandverzekering is meer dan een verzekering voor brand- en stormschade. Wat er allemaal onder de verzekering valt, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het is daardoor verstandig om goed door te nemen waar die verzekeringsmaatschappij u voor verzekerd bent. Basiswaarborgen zullen sowieso in de verzekering zitten. Bij een goede maatschappij heeft u vaak ook nog de keus voor facultatieve waarborgen, waarbij u een extra premie betaald.

Er zijn diverse woningverzekeringen, waarbinnen grote verschillen kunnen bestaan. Dit komt doordat er in de polis meer uitsluitingen bestaan dan in de andere polis. Dit houdt in dat de ene verzekering een bepaalde schade wel dekt en de andere niet. Wat het verschil nog meer kan zijn is de hoeveelheid schade die wordt vergoed, dus het kostenplaatje. Let daarom altijd goed op wat voor contract u tekent. Er zijn namelijk veel goede, maar helaas ook minder goede contracten. Daarom is het van belang dat u goed kijkt wat wel en niet gedekt wordt en wat u belangrijk vindt in een verzekering.

De premie die u betaalt, is sterkt afhankelijke van elke voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld de waarde van uw huis. Dus de waarde die u verzekert. Ook wanneer u kiest voor extra waarborgen binnen uw brandverzekering, kost u dit extra premie, maar zo bent u ook voor meer schade verzekerd. Bovendien bepaalt de evoluatie van de ABEX index de hoogte van uw premie. Hierop heeft u in tegenstelling tot de andere voorwaarden geen invloed.

Zoals eerder gezegd: hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie. Alleen voor welk bedrag moet u zich laten verzekeren? Hieruit kunt u zelf kiezen. Zo bestaat er een oververzekering, onderverzekering, maar ook verzekering in eerste risico en verzekering met evaluatierooster. U kunt dus kiezen voor een hogere verzekering, zodat u ook bent verzekerd wanneer uw huis in de toekomst overwaarde heeft. Of u verzekert zich alleen voor de schade die direct wordt veroorzaakt en geen bijkomende schade. Deze keuze zorgt voor de basiswaarborgen binnen de premie. Wilt u zich nog meer laten verzekeren, kunt u kiezen voor facultatieve waarborgen. Hier kunt u precies die verzekering samenstellen die bij u past. Als laatste is zoals gezegd de stand van de ABEX index belangrijk. De ABEX index staat voor: Associatie van Belgische Experten. Tweemaal per jaar komt deze index uit. Deze kunt u via internet opvragen als u deze zelf wilt inzien. Deze index wordt gebruikd door verzekeringsmaatschappijen. Hierbij kijken ze naar de schadegevallen of naar schattingen van goederen.

De meeste woningverzekeringen bevatten een verplichte vrijstelling of franchise. Dit hoort bij de schade aan gebouw of aan de inboedel van het huis. Dit is het deel wat u zelf moet betalen aan de verzekeringsmaatschappij, t.b.v. de materiële schade die is opgelopen. Vanaf 1 augustus 2004 mogen de verzekeringsmaatschappijen zelf bepalen of ze een vrijstelling opnemen in de polis. Zo zijn er bijvoorbeeld maatschappijen die de mogelijkheid bieden deze vrijstelling af te kopen, in de vorm van een extra premie. Wilt u geen vrijstelling hoeven betalen, kunt u hiervoor kiezen, of kiezen voor een verzekering voor onrechtstreekse verliezen. Hierbij betaalt u ook een extra premie. Het is aan u wat het beste bij u past.